Скандали и вражди в медицинските колективи заради разпределението на добавката от 1000 лева за медиците от първа линия. От 53-ма служители в Спешното отделение на бургаската болница само 40 получават помощта.

Медицинската сестра Евелина Костадинова и още две колежки не получават нищо, защото били напуснали.

"Работила съм, имаше италианец от италиански кораб, който е под карантина, шихме му главата, на дежурство се налагаше по 2-3 пъти да се влиза в изолатора, така че мисля достойно съм си изработила парите", категорична е Евелина Костадинова.

След участието й в ефира на Тази събота по bTV, от болницата разпространиха писмо на 20 сестри, които обвиняват Евелина и двете й колежки, че са дезертирали когато било най-напечено.

За да няма недоволство сред останалите десет медика лекари, сестри и санитари дали от техните добавки на тези които, не отговаряли на критериите на министерството.

"Не мога да знам какви са аргументите на началника на отделението, който разпределя средствата“, каза Лилия Линкова, старши лекар на Спешно отделение в УМБАЛ-Бургас.

"Извадихме си пари от джоба, сега искате да кажете, че аз трябва да изкарам още 200 лева, за да дам на колежките?", коментира Стоянка Иванова, медицинска сестра Спешно отделение в УМ-БАЛ Бургас.

0т 54 души в спешния филиал в Горна Оряховица, парите са стигнали до 26. Останалите не фигурират в списъка.

„Трябваше да ни съберат и да ни уведомят как, по какъв начин ще се получат тия пари и как стоят нещата", заяви Анелия Йорданова, фелдшер с ЦСМП в Горна Оряховица.

"На 12 срещу 13 март, когато още не беше излязла заповедта на министъра, имахме случаи. На 24 март вечерта бях нощна смяна също имахме случаи. На 2 април също имахме случаи и то няколко", обясни Евтим Евтимов, шофьор на линейка в ЦСМП в Горна Оряховица.

Преценено е обаче, че не са обслужвали болни с коронавирус или съмнителни за инфекцията. Обидените медици настояват за независима проверка как се разпределя обещаната добавка.