През април общо 3700 работещи в здравната система са получили по 1000 лева бонус към заплатите си, тъй като са работили на първа линия в борбата с COVID-19.

Допълнителните средства се разпределят по специална методика на Mинистерството на здравеопазването, която обаче предизвика недоволство и гняв у някои медицински работници.

Снимка: btvnovinite.bg

Евелина Костадинова от Спешния център в Бургас не получава обещаните средства. Работи от обявяването на първия случай на COVID-19. Срещала се е с рискови пациенти, като няколко пъти е влизала в изолатора.

Обяснението защо не е получила пари е било, че е напуснала отделението на 1 април.

„Не ме допуснаха нито на събрание, нито ме уведомиха. Работила съм наравно с другите. Най-много ме заболя, че като работник в една демократична държава, никой не обясни защо ще се отнемат тези пари“, обясни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Синдиката на медицинските сестри към УМБАЛ-Бургас Калина Николова обясни, че е крайно време у нас да се плаща за бройка пациент – определянето на заплатите да става спрямо броя клинични пътеки.

А Климентин Милчев от Спешна помощ подчерта, че след края на извънредното положение ще има протести и ще се иска оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

Напрежение сред медиците има и в Горна Оряховица. Там в Спешния център работят около 54 души. 26 от тях са получили въпросната помощ от 1000 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на филиала д-р Миглена Миланова уточни, че изплатените средства са за периода от 13 март до 31 март.

„Недоволството на медиците беше очаквано от мен, тъй като част от персонала не покриват критериите. Съгласно писмо на министър Ананиев, за да получат помощ, те трябва да са участвали пряко при обслужване на болни с коронавирус или съмнителни такива. Въз основа на COVID-19 се изготвят сведенията на лицата, които отговарят на тези критерии“, уточни тя.

По думите ѝ тепърва предстои да бъдат подадени сведенията за месец април.

Тя беше категорична, че случай на коронавирус през Спешна помощ не е минавал през март, като има един потвърден резултат на 6 април.

Според лекарите напрежение в отделението има, но според тях това се дължи на липсата на диалог между местното ръководство и персонала.

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорът на линейка Евтим Евтимов обясни, че очаква обещаната помощ. По думите му никой от ръководството не е определил как точно ще бъдат изплащани допълнителните средства.

Медиците твърдят, че на няколко пъти са се срещали и работили с рискови пациенти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!