Вълна от реакции след разследването на bTV за управлението на парите във Военномедицинска академия. Ръководството на ГЕРБ, министерството на отбраната и лекарската гилдия, излязоха със специални позиции по скандалния случай, за който ви разказахме в bTV Репортерите.

Премиерът Бойко Борисов е свалил политическата подкрепа от генерал Стоян Тонев след разследването на bTV "Необяснимото бездействие" за нарушения в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

Според наши източници премиерът е настоял за оставка на Тонев от председателското му място в парламентарната здравна комисия. Официалната позиция на ГЕРБ гласи, че доскорошният директор на военна болница е бил изслушан от Изпълнителната комисия на партията.

На срещата генерал Тонев е поискал пълни проверки от прокуратурата и Сметната палата, но в конкретен период - август 2012 - януари 2015. Припомняме обаче, че генерал Тонев ръководи Военна болница 13 години: между 2002 г. и 2013 г.

В писмото си до главния прокурор Тонев казва: "Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия".

Вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи в предаването "Лице в лице", че ГЕРБ е дала шанс на генерал Тонев да се защити по време на изслушването му от изпълнителната комисия на партията.

Как стигнахме дотук?

В разследването "Необяснимо бездействие" ви разказахме за клиниката по дерматология към ВМА. Одит на Министерството на отбраната установява, че в рамките на 7 години разходите там надвишават приходите с над 10 милиона лева.

Причината, според одиторите - неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим".

Разследването ни проследи връзките между дружеството, генерал Стоян Тонев и ръководителя на дерматологичната клиника проф. Мирослава Кадурина.

Реакции

Млади лекари изразиха възмущението си от изнесените факти.

„Разговарях със свои колеги, които искат да заминат за чужбина и това ги мотивира още повече да заминат за чужбина. Те не виждат бъдеще у нас в една порочна система”, каза докторантът в Александровска болница Васил Хайкин.

Според неврохирурга д-р Емануил Найденов, разследването на bTV е конкретен пример за лошото състояние на здравната система у нас: На всички трябва да е ясно, че младите лекари бягат заради старите мениджъри. Не е възможно ефективна реформа да бъде осъществена от хора, които са изградили тая система в нейния порочен вид”.

След като преди дни Министерството на отбраната коментира с едно изречение заключенията от одита им във Военна болница, днес от ведомството обясниха, че всички заключения за нарушения на колегите им са предадени на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

„Сигналът е изпратен и до НАП, за да се провери имотното състояние на ръководителката на клиниката и мениджърката на съответната фирма”, каза зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова.

Началникът на ВМА проф. Николай Петров обяви, че ще предприеме законови административни санкции срещу ръководителя на клиниката по дерматология проф. Мирослава Кадурина.

На този етап министерството на здравеопазването не пожела да вземе отношение по разкритията на bTV.

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си