Десетки милиони отпуснати авансово за строежа на магистрала "Хемус" са изчезнали в сакове и чували, твърди МВР.

Разкритията в навечерието на изборите предизвикаха политическа буря. 

60 милиона, предвидени за лот 5 от магистралата, са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой, сочи разследване на ГДБОП. Бившите управляващи отговориха, че се прави опит за унищожаването на проекта "Хемус".

Снимка: bTV

МВР разкри схемата, при която са източени милиони левове за строежа на лот 5 от магистрала „Хемус. Фирмата "Водно строителство" е получила от държавната автомагистрали авансово над 84 милиона лева

"Чрез т. нар. процедура инхаус", обясни гл. комисар Станимир Станев, директор на ГДНП.

Сумата се превежда към банкови сметки на друго дружество – т. нар. буферна фирма. От нея средствата се прехвърлят към създадени за целта кухи фирми, с капитал от 2 лева и на името на социално слаби и криминално проявени.

От фирмата разпространиха писмена позиция.

Снимка: bTV

„От всички данни, изнесени на пресконференцията, верен е единствено фактът, че "Водно строителство" АД има законно сключен договор с държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД за доставка на материали/наем на механизация за участък от Автомагистрала „Хемус.“

Бившите управляващи отговориха, че се прави опит за унищожаването на проекта "Хемус". И обвиниха служебното правителство, че участва директно в изборите.

Според разследването парите са раздадени без одобрено трасе.

Вътрешният министър отправи критика и към работата на прокуратурата и липсата на резултати.

Междувременно стана ясно, че участък от автомагистрала „Хемус“ край Търговище е пропаднал. Строителите на въпросната отсечка, обаче заявиха, че срутване или пропадане не е имало. Появили се били подпочвени води и се наложили леки корекции.