Скандал в парламента при обсъждането на промени в Закона за туризма и предложение да се увеличат правомощията на ресорния министър. Опозицията отправи обвинения в опит за корупция, а Патриотите заговориха за туристическа диктатура.

С новия закон се въвежда дефиниция на националните курорти. Техният брой и правомощията на министъра на туризма се увеличават.

Курортите ще се обявяват за такива, по предложение на министъра на туризма, което предизвика обвинения в диктат и протести от страна на опозицията. Въвежда се т.нар. продуктово зониране – в тези курорти ще има зони, където шумът ще е на по-високи нива и ще е до по-късно вечер.

„Дефиниция на национален курорт, към момента има проблеми - национален курорт да се обявява от министъра на туризма”, заяви Даниела Савеклиева ГЕРБ.

„От 6 национални курорта стават 8 само във Вашия район - дайте цялото Черноморие да стане курорт”, коментира Дора Янкова, БСП. От левицатаобявиха, че ще се въздържат, защото създава условия за корупция.

„Продуктово зониране - целта е да има места с други нива на шум, да не се лъжем - това е целта”, каза Христо Проданов от БСП.

Според Красимир Янков се създава корупционна среда и „се репресира” цял един бранш.

Най остър отпор обаче законът срещна от НФСБ. Защото всички правомощия се концентрират в Министерство на туризма, по думите им.

Снимка: iStock

"Тоест, стига се до една туристическа диктатура. Ще се стигне до бой на негри в тъмна нощ, ще започне боричкане на булдози под килима. Това ще предизвика една война”, смята Валери Симеонов, „Обединени патриоти”.

„Да не се хвърлят във въздуха думи като корупция и некомпетентност. А такива факти няма”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

В крайна сметка законът беше приет, а възраженията на опозицията - отхвърлени.