Нов спор между бившите партньори във властта. ГЕРБ и “Продължаваме промяната-Демократична Бъглария” застанаха на противоположни позиции за това трябва ли да бъде освободен шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев.

Скандалите в кулоарите започнаха от рано. Спроред ПП-ДБ той опъва чадър над едни и го събира, когато се налага. Те посочиха и името на Делян Пеевски.

От ДПС казаха, че това не е вярно и че лицата, искащи оставката на Славчев, са тези, които комисията проверява.

„Мотивите ни са системната липса на резултати в работата на комисията. Разследвания за корупция няма, разследвания за лица по „Магнитски“ няма“, коментира Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Последва остра реакция от ГЕРБ.

„В тяхната програма имаше само едно име - Рашков за шеф на КПКОНПИ. Начинът им на разсъждение - как виждат дейността на комисията, ме плаши“, коментира Бойко Борисов.

Коментар дойде и от БСП.

„Дайте да сметнем - има три работни дни, сериозно ли е едно изчерпано Народно събрание да взима подобни решения. Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ беше факт, нищо не направиха. Сега се замерват последните работни дни“, заяви Борислав Гуцанов.

Така се стигна и до дебата в пленарната зала.

„Oсвобождаването на г-н Славчев е тест кой е готов да намали влиянието на Делян Пеевски в поне една от институциите“, каза Лена Бориславова.

„Те са предмет на разследване, на проверки и искат оставката на този, който ги разследва и проверява. Това е опит да отстраниш този, който те разследва и да попречиш на разследването“, каза Йордан Цонев.

Възраждане“, които бяха съвносители на решението за отстраняване на Славчев, също се включиха в темата и обясниха защо.

„Ние сме съвносители на това нещо. Този човек трябва да бъде махнат от КПКОНПИ, защото той ви прикрива далаверите“, коментира Цончо Ганев.

А ИТН обявиха, че няма да участват в това гласуване.

 

„И двете групировки в този спор са еднакво неприемливи за нас“ посочи Тошко Йорданов.

На финала думата взе самият Антон Славчев да обясни какво се случва с комисиите, които оглавява.

„Дадохте една събота и неделя да разделим комисията на две отделни комисии. Не работя сам по всичките вече 200 наказателни производства“, каза той.

Така, след гласуване по отделно за двете комисии, Славчев остана начело и на двете.

И още една тема предизвика остри партийни реакции - изявлението на македонския вицепремиер от вчера, в което обижда българите.

„Явно с тези хора приятелски срещи дори заради опера не трябва да се правят. Те постъпиха подло с президента и министрите, които се видяха с тях. Езикът, който използват има само едно извинение - оставка на този министър. И ако не го направят, нито президент, нито премиер или партии трябва да се виждат с тях. А ние ще информираме ЕНП“, заяви Бойко Борисов.

„Недопустим език. Споразумението, което беше подписано, защитава нашите интереси. Колегите отклоняват народа си от техния европейски път“, посочи Лена Бориславова.

А „Възраждане“ обявиха, че Македония има „Б комплекс“ - комплекс от България.

„Искам да ви покажа една снимка, няма да в видите в македонските медии. Тя е от посещението на Мицковски в Хърватия, до него е Пленкович. Да виждате македонското знаме? Аз не го виждам. Да виждате проблем? Ето ви пример за класическия Б комплекс - еничарски синдром. Хората, които са се отделили от един народ, най-много него мразят“, заяви Костадин Костадинов.

Останалите партии запазиха мълчание.

Междувременно Народното събрание освободи Екатерина Захариева като депутат заради нейната номинация за евродепутат. На нейно място се закле Валери Вълков, който е общинар от пазарджишки район.