Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс. И остави на Централната избирателна комисия да решава въпроса с машинното гласуване и техническите изисквания към устройствата.

Централната избирателна комисия поема техническата организация за машинното гласуване. 

Приема се предложението на патриотите на референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание, като например формата на държавно управление. Правилата за избор на депутати за Велико народно събрание няма да се променят.

След текстовете за машинното гласуване най-сериозен дебат предизвика предложението да бъдат опростени изборните протоколи.

"Това е отново връщане назад вместо да е по- прозрачен процесът, ние го компрометираме. Опростяването на протоколите става най-лесно с въвеждането на изцяло машинен вот, защото машината ще ви даде данните, които иначе се броят на ръка", заяви Крум Зарков, БСП.

"Според. чл 275 бюлетините се вписват заедно с броят на неизползваните бюлетини броят на унищожените е пренебрежимо малък и само утежнява протокола. Моля говорете истини от трибуната“, каза Анна Александрова, ГЕРБ.

"От цялото ваше изказване разчитам, че става въпрос за един куршум - два заека - хем се опростява протоколът хем се осигурява и служебна победа", коментира пък Хамид Хамид от ДПС.

Скандал с пултовете за гласуване в новата пленарна зала беляза второто гласуване на промените в изборния кодекс

От БСП и ДПС обявиха, че се гласува без биометрия в нарушение на правилника, което поставя под въпрос легитимността на гласуваните текстове.

От управляващото мнозинство отрекоха да има проблем. Системата за гласуване работи, категоричен беше зам.-председателят на парламента Валери Симеонов.

"Започнаха да правят показно какво ще правят с машинно гласуване на изборите. Вотът им не е подменен, но изведнъж решението им се оказва нелегитимно. Същото ще направят на изборите", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Проблемът не е как един народен представител ще гласува. Проблемът е с пултовете, защото без биометрия мога да гласувам в три отделни места. Искам да се направи проверка и да се установи за приетите текстове, защото това би означавало манипулация", коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

Народното събрание отхвърли предложението, внесено от Красимир Ципов за ВНС да се избират по смесена система, като от 400, 200 да се избират на мажоритарен принцип.

Отпаднаха всички предложения на ДПС да се премахне 6-месечната уседналост преди изборите. Отпадна и искането на Обединени патриоти да не се вписва поредния номер в бюлетината на партията и коалицията.

БСП се застъпи за предложението на патриотите да се гласува за кмет и в малките населени места с под 350 души, а не да бъдат назначавани кметове на кметства. В крайна сметка обаче мнозинството не подкрепи тази промяна.

От 1 октомври минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица става от 9 на 12 лв., реши също окончателно парламентът. Средно на месец около 30 хиляди души получават това обезщетение.

До 75 млн. лв. от неусвоените от бюджета на Здравната каса пък ще бъдат преведени на болници за стари задължения към тях, решиха още депутатите.

От ДПС пък започват консултации за смяна на председателя на НС заради техен сигнал за член на ЦИК, по който Цвета Караянчева не е взела отношение. За да се стартира процедурата са необходими поне 80 депутатски подписа.