Скандал с местата в яслите и детските градини в София непосредствено преди есенното класиране - родители сигнализират, че в последния момент в електронната система са изчезнали свободни места, за които се борят децата им. 

Сигналите са за различни детски градини. Родителите подозират, че причината са жалби на други родители, които недоволстват, че с първоначално обявените свободни места се надхвърля допустимия брой деца в една група и настояват общината да ги намали.

Дъщерята на Цветомира не успява да се пребори за място в детска градина при голямото класиране през май. Надеждите на родителите, че ще има шанс на новото, което излиза тази събота, са попарени. Изчезнали са част от първоначално обявените свободни места в желаната от тях градина.

Снимка: btvnovinite.bg

"Преди 2 дни влизаме в системата от 8 свободно обявени места, виждам, че са 4, няколко часа след това свободните места са 3. Даже се обзалагахме с моя съпруг, че може нула да стане, при този случай тя няма никакъв шанс да влезе тази година", обяснява Цветомира Петрова, майка на дете, кандидатстващо за детска градина.

Майката подозира, че местата намаляват заради жалби на родители, които недоволстват, че с първоначално обявените свободни места се надхвърля допустимия брой деца в група. Проблемът е в много ясли и градини. А Яна Маркова е сред писалите жалба.

"Аз съм майка на неприето дете, но все пак искам най-доброто за детето си. 2020 г. е, в момента имаме минимална квадратура за отглеждане на едър рогат добитък, а си наблъскваме децата в едни и същи помещения, които не се разтягат магически", мотивира своята жалба Яна.

Максималният брой деца в яслена група може да е 20, а в градинска - 25. При определени условия и след решение на Общинския съвет групите могат да се увеличат с още до 3 места. От общината казват, че грешката в настоящия казус е на директорите, обявили места над този праг, броят им в последствие бил служебно коригиран.

Снимка: btvnovinite.bg

"Една от причините да изчезват понякога бройки е, че сме премахнали бройки за тези директори, които са извадили бройки над бройката, която е нормативно установена, имаме за съжаление такива случаи, имаме доста нови директори в системата", казва зам.-кметът на Столична община с ресор "Образование" Тодор Чобанов.

"Ние служебно сме коригирали в няколко случая, когато директорът е извадил повече места отколкото реално може да обяви", казва Чобанов и допълва, че "сложна е ситуацията в някои градини с много деца, големи групи се получават", но макар да казва, че се извършват корекции ежедневно, не уточнява дали те са били направени след родителски жалби.

"На всеки му е ясно, че проблема с детските градини и яслите в София е много голям, супер разочароващо е за нас като родители", казва пък Цветомира.

От общината твърдят, че корекцията на свободни места не е значителна, затова броят им за утрешното класиране остава около 3 хиляди. Като част от незаетите места за деца със заболявания са прехвърлени за кандидатстване по общия ред.