COVID-19 променя старта на новата учебна година и в детските градини. Документи за направени медицински изследвания най-вероятно ще се искат само за новоприетите деца.

Ако в детската градина има над 20 деца в група, заради COVID-19 те трябва да се разделят – в отделни кътове в общото помещение. Или пък да се търси друго подходящо решение. Наесен ограничението ще е предизвикателство за директорите.

„По всяка вероятност няма как да се спази, ако решат всички деца да тръгнат на градина, те са приети и нормативно няма как да се откажат тези деца да посещават детска градина“, обясни директорът на ДГ „Брезичка“ в София Иванка Харбалиева. 

Според зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов по документи ще е възможно дневно около 30 деца от една група да посещават градината, но почти никога не се събират всички наведнъж.

Родители са притеснени и казват, че повече деца трябва да бъдат обхванати в градините, но в повече групи, а не в същите с по-голям брой деца. „За мен лично през есенно-зимния период е проблем поради факта, че не ги извеждат толкова много, да не кажа никак, прекарват доста голямо количество време затворени в групата си“, каза Вероника Бенчева.

Ако в две групи децата са под 8 в продължение на седмица, те могат да се слеят. На 15 септември документи за медицински изследвания ще се искат само за новоприетите. За останалите се очаква РЗИ да разпореди, че няма да са нужни. Становище на здравните власти се чака и за нуждата от УВ-лампи в градините.

„Такива разговори се водят и с министерството – да се добият такива устройства за дезинфекция, ако се налага – нека колегите от РЗИ да изработят формални указания за допълнителната дезинфекция", посочи Чобанов.

Окончателните инструкции на здравните власти и на образователното министерство се чакат до дни.