Приблизително всеки трети българин работи в "сивия сектор". Това стана ясно от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Според анкетираните работодатели недекларираната дейност е 25,3%, а според работниците почти 33%.

Снимка: btvnovinite.bg

Според проучването най-голям процент от нарушенията идва от полагането на труд без какъвто и да е договор. Следва работата на договор с фиктивни клаузи и необлагаема сума. На трето и четвърто място се нареждат извънредния труд без заплащане и прикритите трудови договори, най-често маскирани като граждански. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според оценките на работодателите най-засегнатите региони са Видин, Ловеч и Варна, а според работниците най-много нарушения има във Видин, Ямбол и София-област.

Според експертите сред неспазващите правилата е и държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

„За държавния сектор аз се сещам за поне две форми на сива практика. Едната е възнаграждението на дипломатическия ни корпус зад граница, всъщност те получават възнаграждението си под формата на командировачни, а се водят на ниски възнаграждения в страната. Тоест основното им заплащане е официално на сиво. Друга такава форма е наемането на охрана с обществени поръчки. Като се анализират някои договори, се вижда, че тези, които са спечелили обществената поръчка, са спечелили на невъзможно ниска цена“, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!