70% от стоката, която се предлага в големите търговски вериги, е българска. И ако трябва да се вкара още 50 на сто родна продукция, това ще доведе до изхвърляне от пазара на едни производители за сметка на други. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Представителите на търговските вериги ще инициират среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите предложения за подпомагане на българските производители.

„Откъде продукция за милиарди изведнъж се появи в извънредната ситуация? Ние все още нямаме този отговор. Имаме подозрения, че става дума за производители от сивия сектор. Ние, разбира се, сме готови да помогнем и на тези производители да излязат в бялата икономика, но това не става с регулации“, коментира още Матеев.

По думите му, ако се приеме мярката на Министерството на земеделието и храните, това би означавало компромис с качеството на предлаганата продукция.

И не само – според него въвеждането на 50% регионална продукция означава не само да се премахнат част от сегашните производители, но и да се изхвърли чуждестранните доставчици.

„Ние категорично сме против подобна регулация, която е против интереса на потребителите, на коректните производители. Тя нарушава законите на ЕС, което ще ни се върне обратно като бумеранг, защото останалите страни в ЕС няма да оставят това така и ще има реципрочни мерки“, предупреди Матеев.

Той обяви, че в момента България е в търговска война със Северна Македония, след спиране на тяхна стока на границата от Българската агенция по безопасност на храните.

Чуйте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!