Джок Полфрийман остава в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Предсрочно освободеният от затвора австралиец ще бъде там до окончателно решение на съда по искането на главния прокурор.

Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото „Полфрийман” и отменяне на условното му освобождаване беше разпределено на случаен принцип във Върховния касационен съд.

Това стана в присъствието на замесник-ръководителя на мисията на Австралия в Гърция Андреа Карло Биджи. Съдебният състав ще заседава на 23 октомври.

Възможно е обаче преди 23 октомври съставът да се произнесе дали въобще Върховният съд може да гледава такова дело. По закон досега Върховният съд не е разглеждал дела за условно предсрочно освобождаване.

Не за първи път системата за разпределяне на дела на Висшият съдебен съвет блокира. След второто разпределяне, то се падна на съдия Жанина Начева. Заместник-председателят на съда Галя Захарова го разпредели и го насрочи за 23 октомври.

Никой от другите двама съдии – Бисер Траянов и Надежда Начева, не си направи отвод. За първи път пред bTV радио другият пострадал Антоан Захариев коментира случая:

„За мен просто този човек не се е поправил. Това, че може, наистина, законът го позволява той да бъде пуснат, за бъде помилван и т.н. не означава, че той се е поправил. Преди около два месеца пак е гледано дали да го пуснат или да не го пуснат, тогава съдът решава, че този човек още не се е поправил”.

Полфрийман не се поправил и е с повишено ниво на агресивност, казват и от правосъдното министерство.

„Той беше такъв при нас – всичките тези 12 години, той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора”, заяви Николай Проданов  зам.-министър на правосъдието.

Междувременно стана ясно, че Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци до окончателно съдебно решение.

„Ако той получи пасаван и има решение на съда, няма сила, която да го спре да напусне страната. Къде според вас трябва да го държим, да го пуснем по улиците ли? Това може би е и негово желание, тъй като виждате има напрежение в обществото, не може да се разхожда спокойно”, заяви Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи.

От МВР не допускат Полфрийман да съди държавата за незаконен арест.

А по-рано през деня се проведе протест срещу условното освобождаване на австралиеца. Настояванията на хората бяха Полфрийман да бъде върнат в затвора.