Върховният Касационен съд върна делото и искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Причината – градският съд неправилно е комплектовал делото и до утре ще трябва да събере всички документи.

По-рано днес от Съюза на съдиите казаха, че по случая Полфрийман са казани много неистини.

Според Съюза на съдиите неистина е, че мотивите на съда са подписани с едно особено мнение, такова мнение няма. Втората неистина според Емил Дичев е, че съдът некомпетентно се е произнесъл с определение, а не с решение.

„Ако господин Цацаров иска възобновяване на делото като една от причините е, че съдът е допуснал нередност, като се е произнесъл с определение, а не с решение, то трябва да поиска възобновяване на всички 95 процента дела”, каза Емил Дичев.

Проверка на bTV показва, че голяма част от условно освободените от апелативните съдилища са именно с определения. Преди два месеца например, с такова определение 7 години по-рано е освободен осъден на 20 години затвор. На базата на същия закон, беше освободен и иконописеца Йордан Опиц, осъден за убийството на 25-годишен младеж при опит за кражба.

„Най-дългосрочният и негативен процес е появата на политика в съдебната власт, съдебната власт е неподходяща за политически анализи, а ние тук разглеждаме кой на кого е симпатичен например, кой какви казуси защитава.

Това е дълбоко порочно дори за политически процеси, но там е по-разбираемо и е по-лесно да се срещне. В съдебната система това просто не е вярно, не е вярно”, коментира доц. Ива Пушкарова.

Адвокатът на Полфрийман каза, че не е изненадан от това, което се случва.

„В петък сутринта, когато чакахме да го освободят, един ваш колега ме попита очаквам ли нещо да се промени, да го обжалват. И аз тогава си казах: "О, прокуратурата ще го измисли и ще пусне такова нещо", заяви Калин Ангелов.

Едва след разпределението на делото, върховните съдии ще кажат дали въобще ще гледат делото в съдебна зала.