При спецакция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура са задържани 43 лица, основно чуждестранни граждани.

Разследват ги за участие в незаконни парични преводи за финансиране на тероризма.

Арабската „Хавала” е анонимна и добре работеща система за превод на пари без никакви документални следи. "Хавала" от арабски се означава "прехвърлям".

Снимка: bTV

„Това са както и нотариусите. Едно време там е нямало точно нотариус като нотариус, това е човек, на който могат да се доверят. Това е, че тук няма никакъв лимит, няма никаква документация, няма никаква проследяемост. Този, който изпраща, той казва паролата и му се дава съответната сума”, обясни експертът по вътрешна сигурност Мажд Алгафари.

Системата има вековна история. Още от времената на древните търговци в пустинята. Един човек може да изпрати сума пари на друг човек в друга държава или град през мрежа от посредници, които се познават и си имат доверие.

Снимка: bTV

Поръчките се осъществяват чрез устни договорки по телефона или с имейли, парите се предават физически от посредник на посредник и така достигат крайния получател.

„Така нареченото финансиране е било с определени криминални дейности, включително и финансиране и логистика на лица и организации извън територията на България с профил тероризъм. Това, което мога да кажа, е, че това досъдебно производство е едно от първите, за да не кажа и първото в ЕС с такъв предмет. По делото е установено, че мрежа от лица с такава дейност съществува в почти всички държави”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Организираната престъпна група е ръководена от сириец, който живее у нас. С него са работели чужденци в още 7 града.  „Това е една от групите, които ги има тук в България. Тя не е една, те се заселиха най-вече покрай мигрантския поток”, обясни Алгафари.

На колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения - все още не е ясно.