Мъж от арабски произход е лидерът на престъпната група, задържана за нелегален износ на лекарства в чужбина, научи bTV от свои източници.

Той и още шестима, бяха арестувани при мащабна акция на ГДБОП. Спецпрокуратурата ще им повдигне обвинения в следващите дни.

Събират се доказателства за участие в схемата и на лекари, и директори на няколко болници в страната.

Все още се уточнява сумата, спечелена от измамите с животоспасяващи медикаменти. Разследващите са убедени, че става дума за милиони левове.

Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, сочат данни на разследващите. Сред тях има и директор на лечебно заведение. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни, уточнява БНР.

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина.

Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства.

При другия скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.