Не повече от 62 процента вода - толкова най-много може да има в сиренето, за да се нарича такова. Това предлагат от "Асоциацията на млекопреработвателите в България".

Сиренето е от продуктите, които са задължителни за Ралица и семейството й. Забелязала е, че качеството намалява през последните години.

„Има все повече вода. По принцип, когато готвим с него, се забелязва доста вода, че излиза от него“, каза Ралица.

Заедно четем дали на етикетите е написано колко вода има в различните марки. Оказва се, че масово в етикетите на сиренето не виждаме какво количество вода съдържа.

От "Асоциацията на млекопреработвателите в България" признават за влошеното качество и предлагат, ако процентът вода в сиренето надвишава 62%, то да не се води такова. Според тях така биха върнали доверието на потребителите.

„Всичко с над 60 процента не трябва да носи наименованието "сирене", защото то заблуждава потребителя, виждат бялата бучка. Не трябва да има възможност за заблуда“, каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

През последните две седмици от Българската агенция по безопасност на храните са направили 35 проби - над 1/3 от тях се оказват с надвишено количество на вода в сиренето.

Всичко по темата четете в сайта businessnovinite.bg.