Архимандрит Дионисий е с наложена забрана за извършване на богослужения, срещу него се води църковно-наказателно дело и не може да е изразител на становища на Светия Синод. Това подчертаха днес от пресцентъра на православното вероизповедание.

Духовникът е активен участник в антиправителствените протести у нас, но това не е първата му поява в публичното пространство.

През 2016 г. той беше освободен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ след критики за нарушения на канона (заря за Великден, опит за въвеждане на входна такса за туристи и т.н.) и размяна на обвинения за финансови злоупотреби с други свещеници от храма.

Снимка: bTV

„Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения. Архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“, пишат от синода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!