Уроците в българските училища да се преподават онлайн. За това призовават от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, а причината е повишената епидемиологична обстановка в страната и опасността от разпространение на коронавируса.

Националната грипна епидемия изтича утре и по план учениците трябва да се върнат в клас на 12 март, грипната ваканция засега е удължена само в Пловдивско – до 14 март.

Синдикатите предлагат материалите да се качват в облак и да се използват приложения като виртуални класни стаи, , виртуална тетрадка, електронни учебници и Skype.

„В платформата „Уча се“ има голям ресурс от учебни клипове, обхващащ материала, който се изучава в училище. Подобна платформа на „Уча се“ е Khan academy, която предоставя огромна база от учебни клипове на английски език. Недостатък е, че платформата има много малка част преведена на български език. Microsoft предоставя възможности за онлайн обучение чрез Microsoft Teams, където учители и ученици могат да работят съвместно“, посочват от подкрепа.

За целта е необходимо Министерството на образованието и науката да осигурят достъп до следните ресурси: домейн и хостинг, единна платформа за онлайн обучение, национална база данни, безплатен достъп за ученици и учители.

Според работодателската организация е необходимо също да се изясни режима на работа на учителите, защото преподавателите на бива да провеждат онлайн обучения в платен отпуск.