Грипната ваканция няма смисъл да се удължава допълнително заради COVID-19, като подобно решение даже може да донесе повече вреди, отколкото ползи. Това заяви премиерът Бойко Борисов в хода на конферентен разговор с лидерите на редица страни за новия коронавирус. Борисов разговаря с премиерите на Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Министър-председателят предложи грипната ваканция, която е обявена на територията на цялата страна, да не бъде удължавана: "След сряда да си започнат учебните заведения да си работят. После много време трябва да се доучва. Освен на стопанския живот ще се нанесе щета и на учебния процес".

Борисов подчерта, че у нас е проблем затварянето на училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Също така изтъкна, че ако бъде спрян градският транспорт – ще бъде нарушен стопанският живот.

„И сега, изведнъж, като останат да си гледат децата или почват да ги водят с тях, а пък на много места започват да се организират фирмите, за да не си губят работниците, събират децата да ги гледат – сиреч ефектът е много малък или нулев“, беше категоричен премиерът.

Според Борисов солидарността е най-важна в борбата с коронавируса.

Именно по този повод израелският премиер Бенямин Нетаняху обясни, че вирусът засяга по-възрастните хора и не е проблем за децата. Той допълни, че училищата в Израел не са затворени.

Вчера изказване направи и образователният министър Красимир Вълчев. Той изрази своите опасения дали при удължаване на грипната ваканция изтърваният материал ще може да бъде наваксан.

Освен това подчерта, че трудно би било да се осигури техническата възможност да има дистанционна форма на обучение.

„По-скоро можем да говорим за допълнителни консултации при самоподготовка на учениците“, обясни просветният министър и увери, че няма опасност учениците да не могат да се подготвят за външното оценяване.

След разговора на премиера, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че COVID-19 поразява най-вече по-възрастните хора и няма данни във връзка с вирусната инфекция, която да налага мерки спрямо подрастващите и юношеската група.

Той не даде категоричен отговор дали грипната ваканция ще бъде удължена.

В Пловдив обаче взеха решение именно в тази посока.