Синдикатът на служителите в МВР отправи четири въпроса към ресорния министър Младен Маринов относно заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и издадената от него заповед за по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Те уточняват, че с въпросните мерки се вменяват допълнителни задължения на служителите в МВР, като тяхното здраве е подложено на риск.

Във въпросите им фигурира казуса, че заради проверките на контролно-пропускателните пунктове в областните градове, полицаите осъществяват контакт с потенциално заразени лица. Затова те настояват да се дадат точни, ясни и строго разпоредени мерки със задължителен характер за предпазване на полицейските органи, както и осигуряването на оптимален обем от предпазни средства, които да се ползват задължително от служителите. 

Синдикатите питат дали има изработени методически указания за действие при установяване на случай на заразен с COVID-19 полицейски служители, при и по повод изпълнение на служебните им задължения. 

Изтъкват и че заради новите им задължения, униформените служители на реда полагат повече извънреден труд. Затова питат дали ще има компенсации. 

Уточнява се, че заради недостига на предпазни средства, на полицаите им се налага сами да си купуват маски и ръкавици, затова питат дали тези средства ще им бъдат възстановени.