Синдикалисти, неправителствени организации и извънпарламентарни партии с подписка за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите и гъвкав ДДС.

Най-ниските доходи у нас са без облекчения вече 10 години.

Според организациите, подкрепили подписката, въпреки че говорим за еднакъв данък за всички, най-голямата тежест пада върху хората с ниски доходи.

Сметките показват, че при минимална работна заплата от 460 лева и при условие, че тя не се облага с данък – в джоба на работника в края на месеца ще остават повече от 40 лева. Сума, която е от огромно значение, особено за райони, където цели семейства са на минимума.

Синдикатите подчертават, че България е единствената членка на ЕС, в която за ниските доходи няма никакви облекчения. В някои страни данъкът е 0, другаде той се връща след края на годината или пък се ползват други данъчни отстъпки.

Иван Йорданов работи на минимална заплата в Мездра. Отсега пресмята за какво би ползвал 40-те лева. Казва, че 40 лева са си като 400 лв. в София. Може да ги даде за дърва, за печка.

„България е черна дупка на данъчната карта на ЕС. Единствената, в която няма необлагаем минимум”, коментира синдикалистът Ваня Григорова.

Подписката, освен за въвеждане на необлагаем минимум, е и за намаляване на ДДС на 9% за вода, детски храни, базови медикаменти, учебници и книги.

Според инициаторите това ще струва на бюджета между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда годишно.

Тези пари обаче ще се върнат в хазната, най-малкото, защото ще бъдат завъртени няколко пъти в оборот за покупки на различни стоки.

„Аз намирам за напълно справедливо мултимилионерът да си купи заводски хляб с 5 процента ДДС, а кофражистът, ако иска яхта, да плати 50%”, заяви Димитър Манолов.

От Министерството на финансите обаче коментираха, че данъчната политика е заложена в управленската програма. Там планове за необлагаем минимум и намаляване на ДДС не са включени.