Частният съдебен изпълнител е влязъл в TV7 по искане на синдиците в КТБ, защитаващи правото на банката като кредитор на телевизията и изискват пари, които ѝ се дължат. Това съобщи на пресконференция председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

По думите на Миленков ТВ7 е била кредитополучател от КТБ и не е обслужвала дълга си. Той се позова на банковата тайна и не оповести точния размер на кредита, но каза, че той е за няколко милиона евро. Според него това, което се е случило днес, е нормална практика.

С ръководството на телевизията са водени преговори, като то неколкократно е искало отсрочки и е обещавало да плати. Отсрочки са давани, разработени били и варианти за разсрочено плащане, които обаче не са  приложени.

На 14 април на телевизията е връчено писмо за доброволно предаване на заложено оборудване. В поканата е имало допълнителен срок за доброволно издължаване, след изтичането на който се е стигнало до днешното принудително изземване на заложеното оборудване.

С оглед продължаващото десет месеца забавяне в издължаването на отпуснатия от обявената в несъстоятелност КТБ на „ТВ Седем” EАД кредит и след множество проведени срещи, отправени покани за доброволно изпълнение и неизпълнени от страна на длъжника обещания за плащане, „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност предприе законови действия за събиране на своите вземания по реда на Закона за особените залози, заявиха и синдиците на КТБ.

На 14 април на „ТВ Седем” АД от ангажирания от банката частен съдебен изпълнител Неделчо Митев е изпратена покана за доброволно предаване на заложеното в полза на банката оборудване, за да може същото да бъде продадено и с приходите да бъде погасен кредита. С поканата е предоставен пореден допълнителен срок от 14 дни за доброволно изпълнение и предаване на вещите, предмет на залога.

„Доколкото от длъжника не бяха предприети каквито и да е ефективни мерки в тази насока единственият възможен начин за защита интересите на „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност и нейните кредитори бе да се пристъпи към принудително изземване на заложеното оборудване, което е и задължение на синдиците”, пишат в позицията си синдиците.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”