НСО охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган, защото има „наличие на застрашеност от чужда държава”. Това е отговорила Националната служба за охрана на запитване на вицепремиера Валери Симеонов.

Той публикува въпросите, отговорите и своя коментар по темата в профила си във „Фейсбук”:

Решението за охрана на Доган е взето на базата на информация на Военното и Външното разузнаване. Почетният председател на ДПС е охраняван от 2009 г. от НСО. Оттам са отказали информация за сумата, която харчат от бюджета си за охраната на Доган.

Снимка: btvnovinite.bg

Симеонов коментира отговорите така:

„Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество. По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.

Снимка: btvnovinite.bg

След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за "врагове на народа", за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор”.

Снимка: btvnovinite.bg