Има силно разпространение на COVID-19 у нас заради масови мероприятия. Това са забелязали от Националния оперативен щаб в последните седмици. Решението е такива събирания да се ограничат. 

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли. Затягане на мерки ще се препоръчва по места.

Антипаразитното лекарство „Ивермектин“ е надеждата на български фармацевти да открият лек срещу коронавируса. Проучвания у нас се правят от месец май.

Решението да се удължи извънредната обстановка до 31 юли ще даде възможност на министъра на здравеопазването още две седмици да ръководи пандемията със заповеди.

Освен засилен контрол, областните щабове ще могат да въвеждат допълнителни мерки по места при необходимост.

Обмисля се на стадионите мачовете да се играят без публика.

В заповед на министъра, която се очаква да излезе утре, ще стане ясно граждани от кои държави ще могат да влизат в България и кои ще трябва да спазят 14-дневна карантина.

Първата допълнителна мярка в удължената и звънредна обстановка е областните щабове да засилят контрола по места.

63 са новите случаи на COVID-19 у нас през последното денонощие при направени 923 PCR теста. Починалите са петима заразени, а излекуваните – 17. Така общият брой на случаите в България е 5740.

Ето и какво показват данните за ръста – положителни резултати спрямо направените тестове.

Процентът на заразените от началото на април – малко преди Великденския пик, когато тестовете надхвърлят 2000 на седмица, е 4,5%. Между 20 и 26 април положителните тестове стигат 8%. Следва спад, а от началото на юни – процесът се обръща и отново расте.

Така през миналата седмица при направени 20 000 теста положителните са 5,2%.

А сред новите случаи, ясни днес, са петима криминалисти с леки симптоми от МВР-Пловдив, кметът на Русе и 6-месечно бебе във Варна.