Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена още две седмици – до края на юли. Това са решили Националният оперативен щаб и премиерът Бойко Борисов на среща днес.

По време на брифинг в Министерството на здравеопазването ресорният министър Кирил Ананиев посочи, че на областните щабове ще се препоръча засилване на контрола, а при необходимост и ще въвеждат нови мерки по региони.

„Ще им препоръчаме на база на критичен анализ да намалят до минимум масовите мероприятия. В последните няколко седмици забелязваме силно разпространение на вируса при провеждането на такива масови мероприятия“, обясни Ананиев.

Снимка: БГНЕС

Днес или най-късно утре ще бъде публикуван списък с държавите, жителите на които ще влизат директно у нас, както и на тези, които ще се допускат след 14-дневна карантина.

Когато един вирус мине от животни към хора се очакват две неща – да стане по-заразен, но и да се отслаби неговата сила, посочи началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„От февруари насам какво стана – появи се една мутация в свързващите протеини, която го направи няколко пъти по-прилепчив (…) От 35 секвенцирани у нас щама, само 2 нямат тази мутация. Засега има наблюдения, но няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб“, обясни той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че положителният резултат от PCR тест е „100%“ сигурен знак за активна инфекция: „Ако днес съм положителен, а утре съм отрицателен, кое е верното – верното е, че си положителен. Отрицателен резултат може да е от недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхранение, транспортиране на материала (…) Имаш ли положителен тест в лаборатория, която е регистрирана в нашата страна, значи ти си положителен. 5 резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази държава има една референтна лаборатория за коронавирус“.

Гледайте пълния запис на брифинга тук: