Сигнал за опасен въздух и в Бургас. Зрители на bTV написаха, че от дни усещат особена миризма в града, макар официално да няма отчетени превишения на стойностите.

Данните са от измервателни датчици в различни точки на града, поставени от гражданско сдружение. Оттам казаха, че от 10 дни има 5 завишения на средните дневни стойности.

Според екоминистерството обаче превишение няма.

„И се появява информация, че поради технически проблем няма данни за качеството на атмосферния въздух в тези станции”, каза пред bTV Стоян Грозев от Инициативния комитет за борба с мръсния въздух.

От Регионалната екоинспекция отказаха коментар. В Бургас повечето квартали са топлофицирани. На печки се отопляват само в централната градска част и крайните квартали. В един от тях замерва мобилната станция на общината.

„В Долно Езерово е разположена, категорично показва превишаване на нормални количества и то основно през зимния сезон”, каза зам.-кметът на Бургас по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.

Затова от общината кандидатстват по проект за подмяна на печките. Отпуснати са 13 милиона лева за подмяна на инсталациите на 2 хиляди домакинства.