И днес има замърсяване на въздуха и превишение на нормите в столицата. Столичната община издаде предупреждeние за очаквано замърсяване за днес – според прогнозата им двойно над нормата ще бъдат фините прахови частици в „Дружба”, „Хиподрума”, „Павлово” и „Надежда”. Как можем да се предпазим от мръсния въздух и какви маски за лице трябва да използваме?

Попаднали в капана на мръсния въздух или на т.нар смог, често търсим спасение в маските за лице. Те обаче също имат етикет, който е важно да разчитаме правилно.  

Заедно с пулмолога д-р Александър Симидчиев ще проверим и тестваме част от най-масово купуваните маски, в които търсим спасение, за да дишаме спокойно.

Преди да разтълкуваме написаното, всеки един от нас избира по една маска за лице, на която би се доверил. Екипът ни залага на най-масовия вариант -  т.нар. хирургична маска, която е предпочитана и заради по-ниската ѝ цена.  

Снимка: btvnovinite.bg

Изборът на специалиста се спира върху предпазна маска, широко използвана в промишлеността, особено при ремонтни дейности. 

За да спечелите битката с фините прахови частици, трябва да лицето ви да е добре изолирано.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Симидчиев коментира маска, произведена в Китай.  На етикета пише, че съдържа активен въглен, интересното е, че тя може да бъде и изпрана.

Снимка: btvnovinite.bg

Според специалистите обаче това е подвеждащо и измамно за потребителите, защото активният въглен не може да се третира. 

„Абсолютно невъзможно е да действа, след като е бил изложен на детергенти и химикали, които се съдържат в една перална машина. И да се пере на ръка пак използваме сапун”, коментира д-р Симидчиев.  Образецът за етикет включва информация за европейски стандарт и специален код за вида защита на маската, в случая FFP 2.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме три нива на защита. FFP1 са с най-малка степен на защита – около 20% от частиците преминават. FFP2 – 5% от частиците, и FFP3, които пропускат под 1% от частиците в дихателната система”, пояснява лекарят.  В кабинета на д-р Симидчиев правим и любителски експеримент за това, каква пропускливост имат различните маски, които избрахме в началото. За целта ще ползваме уред за измерване на фини прахови частици, които ще имитираме със специален медикамент.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако сложим маска, която не ни пасва добре, пропускането ще е много по-голямо. В обратния случай, когато маската прилепва добре, нивото на замърсяване спада чувствително.

Няма маска, която да е подходяща за всяко лице, затова избирайте внимателно и ако можете, задължително пробвайте.

Снимка: btvnovinite.bg

В студиото на bTV пулмологът д-р София Ангелова уточни, че за по-кратък престой навън препоръчва да завържем плътно шал около носа и устата. „Ако  обаче трябва да работя навън 3-4 часа, тогава ще предпочета маска”, обясни  тя. Д-р Ангелова посъветва хронично болните пациенти редовно да използват своите медикаменти, а ако се появят симптоми, да търсят бързо лекарска помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Подготвя се нормативна възможност за освобождаване от училище на учениците с хронични заболявания в дните с мръсен въздух. Тези хронични заболявания трябва да са вписани в медицинските картони на учениците, които се попълват от личните лекари и се подават в началото на учебната година, обясни Мариета Кротнева, експерт в дирекция "Организация и контрол" – МОН.

За последните 10 дни са направени над 150 проверки на различни обекти – сервизи, пунктове за изкупуване на вторични суровини и строителни обекти, заяви зам.-кметът по екологията Йоана Христова. По думите ѝ при всяка следваща извънредна проверка във връзка с превишавания на фините прахови частици има все по-малко нарушители.

При последните проверки няма случаи на нерегламентирани изгаряния. Има съставени актове на различни сервизи, но те са по други поводи, не за нерегламентирано изгаряне, каза зам.-кметът по екологията. Тя допълни, че 55 000 домакинства на територията на столицата се отопляват на твърдо битово гориво, основно дърва и въглища.  

Зам.-кметът отбеляза, че преди 2 седмици Столичният общински съвет е одобрил на територията на Столична община да бъде въведена още една система за разделно събиране на стар текстил.

Вчера Столичният общински съвет гласува и възможност за прилагане на „зеления билет” и когато концентрацията  на фини прахови частици във въздуха показват много високи нива, свързано например с тежка инверсия. „Имахме такава ситуация на 4 декември. Кметът Йорданка Фандъкова поиска механизмът да бъде променен, за да не се  налага да изчакаме 2 дни или 1 ден на 4 станции, а да имаме възможност за проактивна политика в тази посока”, заяви Йоана Христова.