Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха – тези поправки в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в битката срещу фините прахови частици.

И днес гражданските станции за измерване качеството на въздуха в София и в страната отчетоха превишаване на допустимата норма.

Снимка: btvnovinite.bg

Според управляващите вариант за по-строги наказания за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години. 

Снимка: btvnovinite.bg

Има и опция за глоба от 5 до 30 хиляди лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Закона за чистотата на атмосферния въздух, който предстои да бъде приет окончателно, се предвижда глоба за кметовете, ако има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината.

Освен по-строгите наказания, управляващите обмислят и прилагане на мярка – обществен труд, за гражданите, нарушили закона.

„Тези от нарушителите, които са малоимотни или живеят при по-лоши условия, биха могли да бъдат адекватно наказвани, като работят в полза на обществото”, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Опозицията пък мисли  за зони със зелени дни, а данъкът от старите коли да отива за чист въздух.

„Това е логиката, защото има европейски принцип – замърсителят плаща”, посочи депутатът от БСП Манол Генов.

Криминализиране на замърсяването на въздуха поиска и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Контролните органи в София проверяват и автосервизи, и производства. Инспекторите казват, че получават и сигнали, че се горят непозволени материали, а като отидат на адрес се оказва, че хората се топлят на ток.   

Не навсякъде обаче се спазват нарежданията. В пловдивската Шекер махала например екип на bTV попадна на човек, който се готвеше да изгори стара дървена секция, за да запали печката си.

Почти всички в махалата се отопляват с печки и признават, че липсата на средства ги принуждава да горят и отпадъци, сред които дърва, гуми, обувки и каквото друго намерят.