Три са измененията в Закона за защита от домашното насилие, гласуван вчера в пленарна зала. И трите ще породят проблеми, казват експерти и магистрати. Според мнението им дефиницията „интимна връзка“ не е пълна и може да породи само спорове.

Експертите казват, че не става ясно каква е целта на въведените цифрови измерения, защото защита от държавата могат да търсят хора, които са били... 60 дни в интимни отношения.

С решението защита да имат само двойките мъж и жена пък ще се увеличат делата в Европейския съд по правата на човека, твърдят магистрати, защото това изменение отделя еднополовите двойки.

Новите термини в закона са неясни, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV секретарят на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков.

„Това не е НК, който има за цел да накаже насилника, това е закон, който трябва да организира политиката на държавата по превенция, както и да вземе временни, бързи мерки за разделяне на насилника от неговата жертва“, обясни той.

Досега съдиите у нас са работили без дефиниция в законодателството ни за „съпружеските взаимоотношения“. Въпреки това са намирали доказателства и са завършвали делата си, обяснява заместник-председателят на софийския районен съд Мария Дончева.

„Като пример може да се посочи пребивават ли лицата в едно жилище, имат ли и двамата ключ от това жилище, имат ли общ бюджет, вписани ли са в домовата книга. Дори са ми представяни доказателства от страни по дела“, каза Дончева.

Според съдията формулировката е необходима, но трябва да е ясна. А обществото е реагирало на цифровото измерение „60 дни“, защото хората не свързват интимната връзка със срок.

„Още повече, че той позволява и разделение на пострадалите, защото тези, които са имали връзка 1 месец и 29 дни няма да получат защита, пък тези, които са имали късмета да бъдат във връзка един ден по-дълго ще получат защита“, каза тя.

Според експерти измененията водят до дискриминация и създават проблем с европейската конвенция по правата на човека.

„Има политически субекти, които целенасочено разделят хората заради политически цели и ние го виждаме и в дебата около тези предложения. Когато вие предвиждате санкционни мерки за лица, които биха посягали на свой член на семейството или респективно интимен партньор и ограничавате тази защита единствено до случаите когато тези лица са от различен пол , в крайна сметка вие постъпвате дискриминационно“, заяви доц. д-р Христо Христев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Доцент Христев допълва, че Конституцията на страната ни също предполага равно третиране на гражданите.

Според адв. Петър Славов, който гостува в студиото ни след bTV Новините, депутатите прибързано са променяли текстове в закона. 

Той коментира също, че не може да се обясни от кога започват тези 60 дни.

Вижте още какво каза експертът във видеото.