Способни ли сме да бъдем съпричастни с хората със затруднения? Този въпрос задават организаторите на първия по рода си Фестивал на способностите.

Той е провежда днес до 17 ч. в столичното Ларго (античен комплекс „Сердика“) и поставя фокус върху способностите на хората с различни затруднения, а целта му е да провокира емпатия чрез преживяване, обясняват организаторите.

Снимка: БГНЕС

Фестивалът включва редица игри, предизвикателства и работилници, замислени да провокират емоции, но и размисъл у участниците за собствените им способности и тези на другите, например лабиринт на ума, за да видите как изглеждат фобиите, или прекосяване на пространството със завързани очи, за да се поставите на мястото на незрящите.

Снимка: БГНЕС

За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди.


„Твърде често свързваме темата „хора с увреждания“ с нещо тъжно и тежко. Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, а от приятели, от подкрепа, от това да принадлежат. Често, когато говорим за хората с увреждания, забравяме, че говорим за хора. От вглеждане в увреждането преставаме да виждаме човека“, казват организаторите. Фестивалът е напомняне, че това, което ни прави хора, са нашите способности, а не нашите затруднения. И най-вече, че с достатъчно подкрепа можем да постигаме целите и мечтите си.