След като правителството отпусна милиард и 350 хиляди лева на "Автомагистрали" за строителството на нови 134 километра от магистрала Хемус екип на bTV Новините провери има ли държавното дружество капацитет за мащабното строителство.

"Автомагистрали" имат срок от четири години, за да изградят последния и един от най-дългите участъци на "Хемус". Това са 134 километра от пътния възел „Боаза” до пресичането с пътя Русе-Велико Търново. Това обаче ще е първото пътно строителство за дружеството, което досега се грижеше само за ремонта и зимното почистване на магистралите в страната. Според закона „Автомагистрали" не могат да възлагат на подизпълнители отделни отсечки от трасето.

Снимка: btvnovinite.bg

Инженер Ясен Ишев е участвал  в изграждането на най-трудния участък на „Хемус” - от Витиня до Правец. Разказва, че над 1000 работници са строили отсечката 10 години. Затова има съмнения, че „Автомагистрали” могат да построят шест пъти по-дълго трасе за четири години.

По данни на регионалното министерство в дружеството работят близо 300 души. Над 230 пък са машините и автомобилите, с които разполагат, разпределени в 19 бази.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на bTV отиде в една от базите на „Автомагистрали, където откри осем машини, предназначени предимно за снегопочистване. От министерството признават, че дружеството се нуждае от още техника, която тепърва предстои да купи.

„Тече организация, има предпоставка да се смята, че тази държавна фирма ще надгради своя капацитет със строителството на „Хемус”, заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Строителството на магистралата започва през 1974 г. Към момента са построени близо 170 от 400-километровото трасе на аутобана. Управляващите обещават магистрала „Хемус” да е готова през 2024 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!