Седем години след началото на закриването на институциите за деца у нас все още работят 16 дома за медико-социални грижи. В тях живеят над 550 деца до 7-годишна възраст.

Неправителствените организации алармират, че забавянето на процеса вреди на момичетата и момчетата, отглеждани в домовете.

Това момченце е родено с детска церебрална парализа и множество инфекции, първите 12 месеца от живота си е бил в дом "Св. София", а от година и половина живее в приемно семейство.

„Започна да ходи, спря да смуче палеца и май май взе властта вкъщи, стана господар. В началото 2 месеца някакъв стрес, тъпчене и крещи, като свърши купичката, като види дъното и започва да крещи”, разказа Иванка Карчева, приемен родител.

21 деца живееха в дома за медико-социални грижи "Света София", когато фондация "За нашите деца" започна да работи за закриването му през миналата година.

„Трябва да спрем изоставянето на децата в тези домове и да закрием останалите специализирани институции и да даваме силен старт и равен старт на всяко едно българско дете”, заяви Иванка Шалапатова, председател на фондация "За нашите деца".

Фондацията работи и за предотвратяване на изоставянето, има договор с 6 родилни отделения и с подкрепа за родителите помага децата да не попадат в институция още след раждането си. По данни на здравното министерство, което отговаря за тези домове, през тази година в тях са настанени 324 нови момичета и момчета.