Основните сгради в парк "Росенец", ползвани от Ахмед Доган, са в процедура по нанасяне в кадастъра. Това обясниха от общината в Бургас.

Вчера администрацията състави констативни актове за част от постройките.

Основната сграда към момента се води строеж, с издаден акт 14. В подпокривното пространство, както собственикът е уверил общината, се отстраняват щети от пожара, станал през май.

Постройката, заедно с допълнителното застрояване към нея и басейна пред тях, няма да бъдат събаряни, защото имат разрешения за строеж.  

Днес по обед в резиденцията кипеше труд.

Вижда се, че оранжерията се използва като склад за строителни материали, за обзавеждане. Единственото, което се отглежда в нея, са лозички.

В останалата част има домати и други зеленчуци, но изглежда запустяла.

За оранжериите, простиращи се на половин декар, е констатирано, че са изградени незаконно. Работници имаше и по основната сграда, пострадала при пожар през май. Щети по фасадата не се виждат, но заради продължаващия ремонт, постройката се води законен строеж.

"В процес на представянето на документите става ясно, че са в процедура по въвеждане в експлоатация, тоест ние очакваме до две-три седмици при нас да постъпят заявления за регистрация на тези сгради и да могат вече законно да се обитават", заяви Чанка Коралска – зам.-кмет по строителство.

"Тези сгради са такава категория, че за тях акт 16 не се издава. Акт 15 е последният документ и следващата стъпка е да се отразят в Агенцията по кадастъра и да се входира цялата документация при нас".

Съгласно одобрения проект, основната сграда е за развлекателна дейност, свързана с водни спортове.

"Като такава сграда с обществено-обслужваща дейност би могла да има и стаи за обитаване, но това не е жилищна сграда, нека да не се бърка, но в нея може да има и стаи за обитаване", допълни Чанка Коралска.

- И на този етап с акт 14 може ли да бъде обитавана
- Ами, не би следвало да се обитава.  

Що се отнася до двете сгради, незаконно построени в държавен имот, констативните актове са връчени на областната управа. 

"Областна aдминистрация Бургас не е давала съгласие за изграждане на констатираните в имота обекти. След влизане в сила на Заповед за премахване на същите, Областна администрация ще изпълни вменените й по закон задължения", казват от Областната администрация.

Според общинския съветник Димитър Найденов най-фрапиращото закононарушение е кеят.

"За разлика от сградите в „Сарая“, които се водят построени от неизвестен извършител, тук може би извършителят би трябвало да е известен, защото този поземлен имот, който виждате, има нотариален акт със собственик, така че това би трябвало да се установи много лесно", заяви Димитър Найденов.

От регионалното министерство отговориха, че още работят по случая. 

От МРРБ уточниха, че "в резултат от извършена проверка в Кадастрално-административната информационна система се установи, че няма подадено заявление за нанасяне на нови или изменение на нанесени сгради за имот с идентификатор 07079.831.114 "За водна спортна база" от одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Бургас".

Няма как да бъде установено дали почетният председател на ДПС обитава сградите, т.е. остава да нощува в тях, или само ги наглежда. Затова достъпът до тях на този етап няма да бъде забранен.