До средата на следващата седмица се очаква решение дали и тестовете за антитела ще се признават като зелен сертификат.

В края на март Марио Дюлгеров развива симптоми на COVID-19. Не се изследва, но си прави рентгенова снимка, която открива пневмония.

Лекува се у дома. 3 месеца по-късно изследва антителата си, които се оказват високи.

Снимка: bTV

"Логиката говори, че съм го изкарал, aнтителата, които имам. Смятам, че съм защитен, защото съм се консултирал с лекуващия ми лекар и с други специалисти. Всички са съгласни, че 11 хиляди антитела са достатъчни", казва Марио.

Според регламента в момента хора, които нямат PCR или антигенен тест, доказващ, че са били заразени, нямат право да получат зелен сертификат, дори в случаите, когато са били хоспитализирани. За Марио това е пропуск.

"Този сертификат ми липсва зщаото ме ограничава, дори не мога да вляза да си купя скара за месо", смята той.

Мнението на вирусолога проф. Радка Аргирова е, че на тези тестове може да се разчита, но до някаква степен.

Снимка: bTV

"Един тест за тотални антитела може да ни покаже кой е боледувал. Не всички от тези антитела имат защитна функция по отнешние на следваща инфекция. По това отношение защитна функция имат неутрализиращите антитела. Те се образуват най-много в резултат на имунизацията", обяснява проф. Аргирова.

Тя добавя, че все още няма единно научно становище колко антитела са нужни, за да сме защитени. Все пак според нея масовите количествени тестове могат да бъдат основа за зелен сертификат.

"Моето мнение е, че през 2 месеца трябва да се прави такъв тест. На същото място и с първия тест", казва тя.