Рекорден е броят на ваксинациите за последното денонощие - близо 40 000. С това темпо общият брой на поставените дози скоро ще стигне 1 млн. Напълно ваксинираните са близо 300 000 души.

По данни на здравното министерство 1139 младежи на възраст между 16 и 18 г. също са си поставили ваксина. На този етап, това е възможно единствено с ваксината на „Пфайзер“, която може да се поставя на лица над 16-годишна възраст, за разлика от останалите препарати за имунизация, които се поставят на лица над 18 г.

16-годишната Весела Райчева използвала първата удобна възможност, за да си постави ваксината на „Пфайзер“, направила го е преди борени дни, като използвала „зеления коридор“ в една от столичните болници.

Родителите ѝ нямат колебания и за 12-годишния си син, ако ваксините бъдат разрешени и за неговата възраст.

Снимка: bTV

„Категорично смятам, че това е единственият начин да се предпазим“, казва Миряна Акабалиева, майка на Весела.

Макар още да не е разрешена ваксинацията под 16-годишна възраст у нас, личните лекари вече получават запитвания.

„Имам родители, които вече се интересуват, имат желание и се обаждат да си запишат по-големите дечица да бъдат имунизирани. Да поставяме ваксини на деца е ежедневие, това не ни притеснява и плаши“, обясни д-р Гергана Николова, педиатър.

Ваксината е единственият щит срещу заразата и при децата, категорична е епидемиологът д-р Християна Бацелова.

Снимка: bTV

„Аз съм "ЗА" ваксинирането на децата срещу COVID-19, защото се оказа, че тази болест и може да води до тежки усложнения и смърт, трябва да ги предпазим“, добави тя.

Снимка: bTV

От началото на пандемията досега над 14 000 деца са били инфектирани с вируса, като 550 от тях са били хоспитализирани, 9 от тях са загубили битката.

През юни се очаква решение на европейския регулатор за употребата на ваксината на „Пфайзер“ и за лица между 12 и 15-годишна възраст, каквото разрешение вече има в Канада.

Фармацевтичните компании "Модерна" и "Янсен" също тестват своите ваксини при деца на възраст между 12 и 18 г., като данните от проучванията ще станат ясни скоро.