Днес, под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава през южните райони на Балканския полуостров, Егейско и Мраморно към Черно море, синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Времето ще бъде облачно със снеговалежи, на много места ще са значителни и ще се образува съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток и с него ще продължи да нахлува студен въздух.

Най-много сняг има в западните и по-точно северозападни райони до този момент, в Кюстендил –19 см, във Видин – 17, в София е около 12 см. Само в районите на Сливен и Варна все още няма снежна покривка. Продължава да вали, снеговалежите са умерени и силни.

Днес е обявен червен код – това е предупреждение от най-висока степен – в областите Смолян и Кърджали. Там ще падне много сняг, около 40-50 см, а средната скорост на вятъра ще е около 50-70 км/ч. Такава ще е скоростта на вятъра и в източните райони. В районите, където предупрежденията са от втора степен, код оранжево, новата снежна покривка ще е около 20-30 см.

В планините - снеговалежи, силен до бурен вятър, по високопланинските проходи ще има снежни виелици и навявания.

Има условия за виелици и образуване на преспи.

В по-голямата част от страната температурите ще са без съществен дневен ход – между минус 9° и минус 4°, само на места по Южното Черноморието до 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи предимно от сняг. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха: минус 1 - плюс 2°. Температурата на морската вода е 6 – 7°. Вълнението на морето ще е 4 – 5 бала.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра – около минус 11°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – още ще се понижи.

През следващите дни ще стане още по-студено в страната. Утре в цялата страна е обявено предупреждение от първа степен за ниски температури. Валежите ще отслабнат, а на много места и ще спрат, но за кратко. След това очакваме нов циклон, който в сряда ще носи значителни валежи в източните райони. В четвъртък ще спре да вали, а през следващите дни ще започне и затопляне.