Тази година частна компания за първи път ще изпрати други хора в орбита около Луната, каза в предаването „Тази неделя” по bTV специалистът по космически науки Тихомир Димитров във връзка с плановете на „Спейс Екс”.

Това е много вълнуващо, защото хора не са виждали Луната отблизо от почти 50 г., посочи той. „Те ще са туристи, които си плащат. Важно е да се знае, че няма да кацат на повърхността”, каза още Димитров.

Посещенията до Луната са начинът на компанията на Илон Мъск да финансира по-грандиозните му планове – пътувания до Марс. Хора ще пътуват до Червената планета само след 10-15 г., отбеляза Димитров.

Според него по пътя към Марс има огромни предизвикателства, които човечеството трябва да разреши.  „Международната космическа станция е една от тези стъпки. Все още не знаем как безтегловността и животът на друга планета на хора ще повлияе върху човешкия организъм”, коментира Тихомир Димитров.

Все още нямаме ракета, с която да стигнем до Марс, не знаем как точно ще кацнем, как ще стоварим огромните лаборатории, всички оранжерии, които са нужни, как ще изхранваме тези хора, допълни той.

„Хубаво е да има хора и на друга планета. Не е гарантирано, че на Земята няма да падне астероид или нещо, което да затрие човешкия живот на нашата планета, така че е важно да има хора и на друга планета”, категоричен беше той.