Все още не е ясно и дали ще бъде въведена новата заповед, според която ваксинираните ще могат да влизат в малки търговски обекти без маски.

В тях засега всички влизат с маски. При разхлабване на мерките обаче условието може да отпадне.
 

Снимка: bTV

"Има много неясноти около този въпрос, защото ние не можем да знаем кой е ваксиниран и кой не е ваксиниран. Дори вече се шегуваме с това нещо, тъй като влизат от време навреме и ние ги питаме: Ваксинирани ли сте?", коментира Антонина Камбитова, която е търговец.

Снимка: bTV

Дали и кога ще влезе в сила заповедта за маските още не е ясно - уточниха от здравното министерство. Причината - много от ваксинираните хора  все пак предпочитат да са с маски.

„Тя заповедта ако има такава - ще премахне задължението. Ако човек желае, може да си продължи да си носи маската. Обсъждаме го въпроса, много е деликатен“, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

На този фон - общопрактикуващи лекари алармират, че броят на желаещите да се имунизират чувствително намалява.
 
От Съвета ваксинационния щаб към здравното министерство уточниха, че  към този момент данни за ваксини с изтичащ срок на годност за месец юни няма.  Такива обаче има за юли.: Под 20 000 са дозите с изтичащ през месец юли, като 1 част от тях ще бъдат поставени като втора доза. 
 
А на запитване как да бъдат стимулирани българите да се ваксинират, здравният министър отговори: „За ваксините съм отворен към всякакви предложения.“
 

Снимка: bTV

Последва и предложение на националния борд по туризъм: всеки ваксиниран да получи ваучер на стойност 50 лева.
 
Според хотелиери обаче ваучер на стойност 50 лева би бил трудно приложим на практика. 

А във връзка с инициативата за стикери "100 процента ваксинирани" за туристически обекти - от ресорното министерство поясниха, че е изключено да се говори за задължителна ваксинация на персонала.