Почти тройно повече заявки за дърва за огрев отчитат от Държавно горско стопанство - Стара Загора в сравнение с изминалата година. Цената на дървесината спрямо миналата година се увеличила малко над два пъти.

Това каза за БТА директорът на стопанството инж. Иван Чергеланов. То осигурява с дърва за огрев общините Гълъбово, Раднево, Опан и Стара Загора.

„В момента на територията на стопанството работят три фирми. Предоставяна от ДСГ - Стара Загора е 72,60 лева с ДДС за пространствен кубик на склад в гората. Транспортът и осигуряването на фирма за доставката е за сметка на клиента, но спрямо пазарната цена, ние предлагаме почти наполовина от нея. Пазарната цена на свободния пазар в момента на дървесината е около 170 лева“, обясни инж. Чергеланов.

Въпреки липсата на законово ограничение директорът на стопанството казва, че едно домакинство има право да получи до 10 кубика дърва. По този начин ще бъдат осигурени доставките по всички заявки, тъй като търсенето е значително завишено.

Цените на дървата за огрев се повишават в цялата страна. През септември зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов отчете, че при държавните горски стопанства повишението е 10-15%.

Увеличението на цените на дървата за огрев се случва на фона на повишени цени и на други алтернативи за отопление. Несигурността, свързана с доставките на природен газ, както и повишените цени на електроенергията и пелетите карат голяма част от населението да се върне към отоплението на дървесина.

През 2021 г. са извадени 900 000 пространствени куб. м на пазара, а прогнозата за 2022 г. е 1,3 млн. куб. м. Така държавата може да осигури едва 1/5 от необходимото количество, което се изгаря през отоплителния сезон у нас. Останалата част се осигурява от частни фирми, поясни Чамбов.