На летище София се очаква да кацне собственикът на компанията, в чиито компютри прокуратурата откри източените от приходната агенция данни. Това съобщават източници на bTV.

В разгара на хакерския скандал Иван Тодоров замина за Канада, според прокуратурата доста прибързано, а според самия него на отдавна планирано посещение.

Задочно той се сдоби с обвинение в кибертероризъм, но все още не му е предявено.

От прокуратурата го обявиха за издирване и издадоха еврпейска заповед за арест. Самият Тодоров и адвокатите му са категорични, че той не се е укривал от правосъдието.

Снимка: bTV

Иван Тодоров вероятно ще бъде отведен от самолета в прокуратурата, твърдят източници на bTV. Не е ясно обаче дали ще остане в ареста. 

„Ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Колегите ще преценят каква ще бъде мярката му за неотклонение”, заяви Димитър Петров, ръководител на спецпрокуратурата.

Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм - престъпление, което се наказва с 15 години затвор. Пред bTV преди дни той заяви, че не е престъпвал закона.

“След декриптирането на един от компютрите има изключително много факти и обстоятелства, които са запечатани на него, които касаят въпросното ДП”, обясни Ивайло Спиридонов - ГДБОП.

Експертизите по случая трябва да дадат отговор дали и как точно е направен пробивът в НАП и какъв е механизмът, по който са източени данните.

Прокуратурата повдигна обвинения за тероризъм, свързан с киберпрестъпления на двама души от ИТ-фирма.

Междувременно изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова не прекъсна своя отпуск по време на безпрецедентната криза с теч на лични данни.

Днес шефът на приходната агенция се върна на работа, както беше планирала преди хакерската атака срещу данните на около 4 и половина милиона българи.

„Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план”.

Това каза ексклузивно за bTV изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. 

Думите на шефката на приходната агенция предизвикаха множество критики в интернет.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Снимка: bTV