Разпитите по "Барселонагейт" продължават вече втора седмица. Днес в Софийската градска прокуратура бяха извикани "Мис България 2001" - Ивайла Бакалова, и бившият шеф на "Лукойл" - Валентин Златев.

Разпитите започнаха днес по обед. Ивайла Бакалова отговаря на въпроси повече от час и половина. А Валентин Златев около час. Пред медиите и двамата признаха,  че поводът да бъдат извикани е именно „Барселонагейт“. Но и Бакалова, и Златев бяха лаконични и не издадоха подробности относно това какво знаят за разследването. Междувременно Бойко Борисов още веднъж съобщи,  че няма притеснения.

„Мисля, че каквото и да кажа бих попречила на разследването. Достатъчно много хора знаят много неща. Досега прокуратурата спеше. Щастлива съм, че се събуди“, заяви Бакалова.

Бакалова не сподели подробности относно това, което знае по случая.  Но съобщи, че е била заплашвана.

„Няколко пъти чувах заплахи, но не не се притеснявам. В крайна сметка каквото има да се случва, ще се случва. Човек може да умре само веднъж“, каза тя, но отказа да коментира заплахите. Посочи и че не иска охрана.

След края на разпита - Бакалова не излезе от главния вход. И не успяхме да разберем какво точно е била питана.

А на нейно място, за да отговаря на въпроси, дойде бившият изпълнителен директор на Лукойл Валентин Златев.

“Бях поканен да дам отговор като свидетел по едно отново нашумялo дело. Отговорих спрямо моята информираност и компетентност”, посочи той.

Златев каза,  че досега не е викан да дава обяснения за „Барселонагтейт“. Какво е общото му с разследването и защо сега е на разпит - не уточни.

„Не мога да коментирам, не вярвайте на всичко, което се говори. И второ законът ми забранява да изнасям информация“, заяви той.

Скандалът „Барселонагейт избухна през 2020 година. Тогава испанското издание „Ел Периодико“ съобщи за разследване на полицията, според което може да има връзка между изпирането на няколко милиона евро и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Миналата седмица експремиерът  също беше на разпит.

„По така нареченото „Барселонагейт“ няма никакво престъпление. Вероятността г-н Борисов да стане обвиняем по това производство, е нулева“, каза преди дни Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов.

И днес Борисов заяви,  че няма притеснения.

„Нямам притеснения на въпроса. Никакви! Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания. Какво повече да отговоря“, заяви Борисов и уточни,  че отдавна не е виждал част от разпитаните.

„Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея. Нито каквото и да било“, каза той.

Разследването по случая продължава.

По наша информация днес на разпит, но в Съдебната палата, е викан и бизнесменът Георги Самуилов-Инса. Дали и той е отговарял на въпроси, свързани с „Барселонагейт“ - не е ясно.