Като представители на инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов, Тошко Хаджитодоров и Филип Станев внесоха в Народното събрание уведомление за започване на подписка за свикване на национален референдум за промяна на политическата система.
Събирането на подписи ще започне в 10 ч. на 10 ноември.

В срок от три месеца трябва да бъдат събрани и внесени в Народното събрание 400 хил. реални подписа.

В инициативата ще се включат стотици доброволци от цялата страна и чужбина. Помощ ще оказват и от Гражданско движение ДНЕС, информират от инициативния комитет.

Местата, на които ще се събрат подписите, ще бъдат обявени на сайта на "Шоуто на Слави", както и на фейсбук страницата на референдума.

Снимка: Шоуто на Слави

Във внесеното уведомление са посочени шест въпроса за референдума:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?