Шокираща статистика у нас. В ситуация на безводие и бедствено положение е голяма част от страната. По данни на регионалното министерство загубата на вода в Перник, Шумен и Сливен е 80%. 

Сливен

Мария живее и работи в квартал „Българка“, където последната авария е над 40 часа.

„Ден и половина нямахме вода и системно спират водата и не е приятно. Постоянно машините искат миене, с туби с вода, беше ад“, разказва Мария Димитрова.

Според управителя на водното дружество една от причините за рекордните загуби и аварии е водопреносната мрежа от 70-те години.

До края на годината приключва проект за воден цикъл за сто милиона, който според прогнозите ще намали загубите от 80 на 60 процента.

Сагата с водния цикъл на Сливен започва преди 15 години при кмета Йордан Лечков с европроект за сто милиона.

Проектът е спрян, а парите са изгубени. Следва втори опит при кмета Кольо Милев за 60 милиона, който също не е финализиран.

Снимка: bTV



„3-4 водни цикъла, начало-край, спиране, започване, отнемане на средства, незавършени проекти, и всичко това допринася за големите загуби“, казва инж. Пламен Трифонов, управител на ВиК-Сливен.

Голяма част от загубите идват от незаконно потребление- предимно в ромската махала, в която живеят близо 30 000 души

Цената на кубик вода в Сливен е 3,88 лв. Хората плащат вода, но не знаят кога ще имат.

 

Павликени

Девет от 20 села в община Павликени са с режим на водата. На много места загубите по трасето са над 50%.

„Водата изобщо не може да стигне изобщо до къщите. Предвид амортизираната мрежа, водата, която се натрупва в резервоарите, тръгва оттам, но не стига до къщите, загубва се някъде“, обяснява Димитър Палов, жител на Горна Липница.

Снимка: bTV


„Делим селото на две, в долната част на селото спираме, за да може да излезе вода в горната част. Почти 80% от мрежата в цяла България е за смяна, както и тези населени места се нуждаят от подмяна на мрежата“, казва инж. Росен Трифонов, заместник- управител на ВиК „Йовковци“.

Шумен

Шампионът по загуби за миналата година е Шумен - те са над 83%, отчита ВиК. Голям процент от тези загуби се дължат на стария, основен водопровод. Той вече е ремонтиран.

„След около месец очакваме да може да има готовност да се пусне новият водопровод и вече загубите ще се намалят драстично“, посочва Антон Стефанов, гл. инженер на ВиК-Шумен

Новата тръба ще захранва Шумен, Велики Преслав и Търговище с питейна вода от язовир „Тича“.