Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид. Почит в Ереван изразиха хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Арменците имат своя дума за геноцид, която означава "невъобразимо престъпление", "велика трагедия". В столичната градинка „Еверан“ екипът на bTV се среща с арменка, осъдена да помни. Защото не иска да бъдат забравени репресиите и убийства в края на 19-и век и по време на Първата световна война.

„Трябва да се помни, за да не се повтаря, особено когато говорим за престъпления срещу човечеството. Но изглежда, че човек е така устроен, че не си взима добрите уроци“, казва Вартануш Топакбашян.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на Първата Световна война в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци. Сто години след това Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война.

„Днес ние се молим за това да има мир и геополитическите интереси да не надделяват над това човек да има правото да е свободен, защитен и да избира собствената си съдба“, казва Вартануш.

В памет на жертвите хиляди излязоха на шествие в Ереван.

Снимка: btvnovinite.bg

А американският президент Джо Байдън написа, че 107 години по-късно американският народ продължава да почита всички арменци, загинали в геноцида.

Тази година се навършват 100 години откакто България приема и помага на повече от 50 000 арменски бежанци.