„Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да бъдем бдителни срещу разяждащото влияние на омразата във всичките й форми. Ние се ангажираме отново да говорим и да спрем зверствата, които оставят трайни белези по света“.

Това се казва в специално изявление на президента на САЩ Джо Байдън тази неделя по повод на трагичните събития, белязали арменският народ през 2015 г.

Американските медии отново отбелязват, че Байдън описва случилото се като геноцид. Миналата година Белият дом използва за първи път този термин, с което предизвика остра реакция от турския президент Реджеп Ердоган.

Вижте пълния текст на изявлението:

„На 24 април 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени водачи в Константинопол. Така започна арменският геноцид – едно от най-тежките масови зверства на 20-ти век. Днес си спомняме за милион и половина арменци, които бяха депортирани, избити или тръгнали към смъртта си в кампания на унищожение, и скърбим за трагичната загуба на толкова много животи.

Докато размишляваме върху арменския геноцид, ние подновяваме обещанието си да бъдем бдителни срещу разяждащото влияние на омразата във всичките й форми. Ние се ангажираме отново да говорим и да спрем зверствата, които оставят трайни белези по света. И докато скърбим за загубеното по време на Мец Йегерн (Великото злодеяние – с това название арменците наричат трагичните събития от 1915 г. – бел. р.), нека удвоим усилията си за изцеление и изграждане на по-добрия, по-спокоен свят, който желаем за нашите деца. Свят, в който правата на човека се зачитат, където злините на фанатизма и нетолерантността не бележат ежедневието ни и където хората навсякъде са свободни да преследват живота си с достойнство и сигурност. 

Това също е момент за размисъл върху силата и устойчивостта на арменския народ. След като претърпя геноцид, арменският народ беше решен да възстанови своята общност и култура, толкова често в нови домове и нови земи, включително Съединените щати. Арменските американци са жизненоважна част от тъканта на Съединените щати. Те правят нацията ни по-силна и по-динамична, въпреки че продължават да носят със себе си трагичното знание за преживяното от техните предци. Ние признаваме болката им и почитаме тяхната история.

Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да почита всички арменци, загинали в геноцида“.