Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета в София, a това парализира изцяло движението в центъра на столицата. Причината - "Зелената сделка", която според тях застрашава комплекса "Марица Изток".

Те настояват функционирането на централата да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 г.

Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет. В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.

Синдикатите посочиха още един проблем пред енергетиката. "Нито газа, нито атома, нито ВЕИ-тата, техният враг е безконтролното увеличение на цените на емисиите. В старта на "Зелената сделка" прогнозата беше 60 евро на тон въглероден диоксид през 2030 г. В момента сме 2021 г. и е 65 евро, ако вървим със същите темпове, ще стане безсмислен този спор за 2035 г.", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Премиерът Стефан Янев се срещна с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдят въпроси от енергийната сфера. Беше обещано, че в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде заложена възможно най-късната дата за извеждане на централите. 

Снимка: Ладислав Цветков

"Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари европейски средства, които да използваме за този преход", каза вицепремиерът Атанас Пеканов.

Засега в Плана е заложен преход от въглища на газ. Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 млрд. лв.

Снимка: Ладислав Цветков

Опасенията са, че българската енергетика, икономика, както и хиляди работни места, са сериозно застрашени. Настоява се за плавен преход и механизми за компенсация.

Синдикати и работници остават в готовност за нови протести протести.