Българите от 29-та Национална антарктическа експедиция се завърнаха у нас. Те бяха изправени пред много предизвикателства, свързани с пандемията.

Сънародниците ни кацнаха на родна земя след усложнена експедиция заради пандемията. Едно от най-големите предизвикателства пред тях – прибирането обратно към дома. 

Снимка: btvnovinite.bg

Шестимата полярници бяха заплашени от зимуване на остров Ливингстън без запаси от храна и гориво. Това стана, след като чилийски ледоразбивач, който трябваше да ги прибере бе поставен под карантина. Качи ги по спешност малкият военен кораб "Лаутаро".

Снимка: btvnovinite.bg

Ние през деня все още работехме по проекти, които бяха поставени от нашите учени. Бяхме в морето и научихме в последния момент, че ни трябват едни 2-3 часа , за да се оправим, но успяхме. За сега всичко е ок, базата е зазимена, отбеляза д-р Йордан Тодоров – командирът на базата "св. кл. охридски" на о-в Ливингстън.

Българите стигнат до остров Кинг Джордж, където ги чака ново предизвикателство – земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер.  

Снимка: btvnovinite.bg

От разпространението на COVID-19 българите не са се притеснявали. А неизползваните предпазни средства все пак влезли в употреба - за извършения неотложен ремонт на българската база. 

Снимка: btvnovinite.bg

Експедицията е подготвила и площадка за основите на нов лабораторен блок и е снела данните от научна апаратура. За сега плановете са да има и нова експедиция, въпреки пандемията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!