На прага на арктическата зима шестимата българи на Антарктида останаха на ледения остров за неопределено време. Причината - нови случаи на COVID-19 на кораба, с който трябваше да започне прибирането им към дома. Развръзката на тази ситуация обаче е щастлива, както разказва ръководителят на експедицията Христо Пимпирев.

Нови заразени сред екипажа на чилийския ледоразбивач „Акилес“ удължиха карантината на кораба. Той трябваше да отплава днес за Антарктика и с него да бъдат прибрани нашите шестима полярници от зазимената вече българска база на остров Ливингстън.

Все пак единственият чилийски кораб в момента в района на Южношетландските острови - малкият военен „Лаутаро“, се съгласи да промени програмата си.

„Много късно през нощта вчера водихме преговори с чилийския институт за кораб който да ги вземе, защото нашите не можеха да седят повече, свършваха хранителните продукти въпреки помощта на испанците, горивото. Зимата настъпва така, че успяхме да намерим един спасителен вариант - последния кораб,  който се намира в региона“, обяснява Христо Пимпирев.

Сега българите трябва да стигнат до остров Кинг Джордж, където на Чилийската база „Ескудеро“, ще изчакат уругвайския военен самолет „Херкулес“, който в последния момент прие да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

„Духът им е бодър, все пак те са полярници, имат и няколко експедиции зад гърба си, държаха се мъжки, щастливи бяха че ги взеха“, казва Пимпирев.

Около 20 април се очаква българите да стъпят на родна земя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!