Шест месеца след голямото наводнение в карловските села жителите излязоха на протест пред община Карлово. Какви са исканията им?

В село Богдан няма улици, липсва осветление, а част от къщите остават полуразрушени. Някои от хората вече са възстановили домовете си, но изцяло с лични средства и изтеглени заеми.

Жителите на карловските села обаче са недоволни от факта, че държавата ги е изоставила. Те имат редица условия, които връчиха на служители в Община Карлово.

Снимка: bTV

Домът на Християна Михалева от село Богдан, който пострада при потопа, все още не е ремонтиран. Жената твърди, че комисията дори не е идвала да огледа щетите.

„От държавата съм получила... ми какво съм получила - аз не знам. Тая техника беше от дарители, която дадоха - хладилника, пералнята, климатика и печка“, казва Християна Михалева.

Жената не може да се възползва и от отпуснатите 2500 лв. от държавата, тъй като не отговаря на критериите. В подобна ситуация са и нейните съселяни, затова заедно с жителите на Каравелово излязоха на протест пред община Карлово.

„Дишаме такъв прахоляк, какъвто не се диша дори в центъра на София. Хората страдат от астма, бронхити. Никой не идва, никой не мери качеството на въздуха, който се диша в тези села“, възмутена е и Албена Бонева от село Каравелово.

„Искаме да спре стопанската сеч на Богдан и Каравелово. Община Карлово да ни предостави извлечение от банковата сметка - от деня на иницииране на кампанията до сега, защото се опасяваме че не разполагаме с реалната сума“, заяви и Ани Иванова.

До момента нито един пострадал жител не е подал молба за отпускане на допълнителни средства в размер на 2500 лв., признават от общината. Причината - условията за получаването ѝ.

„Ние можем да искаме промяна, но дали ще бъде направена. Това зависи не от нас, а от законодателя“, обяснява Николай Цветков, зам.-кмет на Община Карлово.

От Община Карлово обясниха още, че инфраструктурата не е оправена, защото процедурите по избор на изпълнител изискват време.