Няма опасност ВМА да спре приема на цивилни пациенти. Това заяви пред БГНЕС началникът на Военномедицинска академия (ВМА) бригаден генерал проф. Николай Петров, д.м.н.

"Ако отидем на лечение само на военни и на контингент, ние спираме да работим с НЗОК и да печелим тези 3,5 млн. лв. на месец. Това означава зверски съкращения, не по 50%, а сигурно 70 – 80% на персонала”, подчерта той, като нарече подобено решение "ход по пътя на самоубийството".

Ген.Петров обясни, че бюджетът от МО е в рамките на 73 млн. лв., като от тях 56 млн. лв. са за заплати, а около 15 млн. лв. са за издръжка, които не стигат даже само за тока, водата и парното.

„Около 6,5% от лекуващите се тук са военнослужещи с цивилните служители и членовете на семействата, тоест т. нар. контингент на ВМА стига до 25%”, поясни той.

По думите му болницата е намалила дълговете си с 27 млн. лева и вече са 103 млн. лева, а през 2015 г. трябва да спаднат с още 20 млн.

"Нашата мечта е да не дължим, друг е въпросът кога ще я постигнем, дали въобще ще можем да я постигнем, но всяка крачка за намаляване на дълга аз приемам за един малък успех. Ако вървим с това темпо мисля, че в рамките на 2 до 3 години ще се справим, макар че това са страшно много пари. Едно е да имаш 10 - 20 млн. лв. дълг, ние имаме към една фирма 20 млн. – представяте ли си?", каза ген. Петров.

Той разказа, че при встъпването си като началник на ВМА е заварил запори за над 11 млн. лв., като към момента са останали дребни – в рамките 15 – 20 000 лева. Генерал Петров обясни, че са избрани нови фирми за осигуряването на храната и охраната, а прането вече се прави от самата болница и така е постигната икономия от 87%.

Началникът на болницата заяви, че към момента няма деца, които да чакат за кохлеарен имплант, който може да спаси слуха им. Припомняме, репортаж на bTV преди седмици показа, че заради стари дългове на лечебното заведение 30 деца чакат за важната операция.

Ген. Петров обясни, че има дългове и към двете фирми, с които работят, но постепенно се чистят. Така за периода от юни до края на годината те са заявили 3 импланта, а са платили 9, заради стари дългове.

"Няма дете, което да чака, защото имплант няма. Ако трябва аз лично ще се обадя и ще ги моля, но няма никога да оставя пациент да страда, камо ли дете", каза ген. Петров.

В интервюто не е засегната темата за злоупотребите в Клиниката по дерматология на ВМА, на чиято територия в продължение на години е работило частно дружество, като за това време лечебното заведение е инкасирало над 10 млн. лева загуби.

  • Д-р Кадурина от ВМА обвинена в престъпление по служба
  • ВМА възстановява операциите на деца със слухови увреждания
  • Прокуратурата обвини Стоян Тонев
  • ВМА прекратява договорите си с частни фирми
  • Петър Нанев: Няма график за журналистическите разследвания
  • ВМА дължи над половин милион лева за изкуствени стави
  • Нови скандални разкрития във ВМА
  • Парламентът прие оставката на Стоян Тонев
  • Не са една и две фирмите, източващи ВМА
  • Депутати от ГЕРБ след оставката на Тонев: Всеки има право да защити името си